Vill du bli elektriker? Läs den här artikeln

Just nu skriker el-branschen efter ny kompetens, det är en stor våg av äldre elektriker som går i pension från nu och några år framöver, därför behövs det många nya fräscha elektriker som kan mantla deras positioner. Vill du ha ett tekniskt utmanande jobb med bra lön och trygg anställning? Då kan elektriker vara något för dig.

Utbildning

Det finns flera olika sätt att skaffa sig behörighet som elektriker, man behöver inte ha behörighet för att kalla sig elektriker men de flesta som anlitar elektriker i dagsläget söker efter någon med behörighet som elektrikeristockholmslän – dessutom kan det vara något oansvarigt att arbeta med något så farligt som el utan att ha en gedigen utbildning i ryggen. Många väljer att gå el som inriktning på gymnasiet och får jobb direkt efter examen, andra väljer att gå en YH utbildning som vuxna. Dessa två är de vanligaste vägarna till ett jobb som behörig elektriker.

Olika inriktningar – industri/installation

Det finns olika sorters elektriker och beroende på hur du vill att din arbetsdag skall se ut så kan dem vara olika bra matchningar för dig. Arbetar man som installationselektriker eller industrielektriker är det vanligt att man arbetar längre perioder på stora byggen, oftast inom ens hemort men det kan ibland även vara på annan ort (i sådana fall får man ett stort tillägg på lönen).

Elektriker/svagström

En mer klassisk elektriker kan utföra många sorters elarbete och vanligt är att man hjälper till vid renoveringar hos privatpersoner, eller att man är på jour och rycker ut när något gått snett med elen. En sådan anställning innebär oftast att man är på sin hemort och arbetar och att man ser nya arbetsplatser nästan varje dag, vilket kan passa vissa personer bättre än andra. Svagströmselektriker arbetar framförallt med elen som går till dataledningar, säkerhet och brandlarm.

El-tekniker

För att bli el-tekniker krävs det oftast att man vidareutbildar sig, då brukar man även välja en specifik nisch. El-tekniker är de bäst betalda yrket inom branschen och många el-tekniker arbetar för sig själva som egenföretagare och tar så kallade konsultuppdrag som de får från en konsultfirma.