Så utbildar du dig till elektriker

Trivs du med att arbeta med händerna, är noggrann, vill förstå hur och har ett intresse för elektriska prylar? Då kan yrket som elektriker passa dig!

Oavsett om du står inför ett gymnasieval eller om du insett efter några år i arbetslivet att du vill bli elektriker så finns det flera möjligheter till att bli elektriker och oavsett om du är ungdom eller vuxen så är vägarna till yrket förvånansvärd många! Utbildningslängden ligger på 1-3 år och är beroende på i vilken del av livet du bestämmer dig. Nästan alla är CSN-berättigade så du behöver inte oroa dig för ekonomin under tiden du studerar. Arbetsförmedlingens analys av framtiden för denna bransch är god så att få en anställning direkt efter utbildning och lärlingstjänst är nästan en garanti.

Via gymnasievalet i nian

I mitten av nian är det dags att bestämma sig för ett gymnasieval. Vill du bli elektriker är valet enkelt, det är många kommuner som erbjuder gymnasieutbildningar med el-inriktning, el- och energiprogrammet heter den i vissa kommuner och i andra kommuner heter utbildningen rätt och slätt elprogrammet. Om din kommun mot förmodan inte erbjuder ett gymnasieprogram för att bli elektriker måste de erbjuda dig att studera i en annan kommun. I många gymnasieutbildningar ingår ett år av VFU, en lärlingstjänst, så att när man har slutfört utbildningen så kan man direkt få anställning.