Tandblekning – ett vitt leende för alla?

En ny dag framför spegeln och ett nytt försök att borsta fram det där vita leendet som du alltid drömt om? Men det blir inte riktigt vitt! Här kommer tips på vad du faktiskt kan göra.

Ibland kan det räcka med att rengöra tänderna ordentligt hos tandhygienist för att de ska bli vitare, men i vissa fall gör det inte det. Idag har våra tandläkare många tricks i bakfickan och ett av dessa är professionell tandblekning.

Vad är en tandblekning?

Tandblekning är en kemisk process. En gel av blekmedel bryter ner de missfärgade ämnena på tänderna så att de inte längre är mörka. Det finns olika metoder, men alla använder sig av gel. Kostnaden är inte så hög som man kan tro, endast något högre än den normala tandläkartaxan.

Hur går tandblekning till?

Det första steget är att en tandläkare undersöker vilken blekningsmetod som kan vara den bästa för just dig beroende på vad som ska blekas på tandblekningbutiken.se. Tandblekning kan heller inte utföras om du har för tunn emalj, snusar och röker eller är gravid och ammar. Eventuella hål eller kariesangrepp måste lagas innan, samt tandsten behöver avlägsnas. Gamla fyllningar kan inte blekas med gelen så även dessa kan behöva tas bort och bytas ut.

Det vanligaste är att man kombinerar påläggning av gel med laser eller ljusbehandling. Det är noga att dokumentera tändernas färg innan behandlingen för att kunna avgöra vilken effekt proceduren haft. Tandläkaren väljer blekmedel och isolerar de tänder som ska blekas med en gummiduk eftersom blekmedlet är starkt och kan irritera resten av munnen. Det kan uppstå ilningar eller irriterat tandkött efteråt men detta brukar gå över på ett par dagar.

Hur får jag bäst resultat efteråt?

Resultatet av en tandblekning är varierande och individuellt från person till person. Det har också att göra med vilken typ av fläckar eller missfärgningar man hade. Tändernas färgton från början spelar också in. Det är också mycket svårt att bleka missfärgningar som uppstått från metall jämfört med vanliga gula eller bruna fläckar.

En tandblekningsbehandling håller vanligtvis i cirka tre år, men det är viktigt att du sköter om tänderna och borstar med en tandkräm som innehåller extra flour.

För att få så bra resultat av blekningen som möjligt bör man undvika att äta eller dricka något med starka färger under och några dagar efter behandlingen. För att bibehålla ett så vitt resultat som möjligt är det bra att använda en tandkräm som innehåller extra flour.