3# tips för att renovera snabbt 

Bland det jobbigaste med att renovera ett hem är att det tar tid. Men det behöver inte ta så jättelång tid om du planerar och gör på rätt sätt. Här kommer tre tips som hjälper dig att renovera snabbast möjligast. 

1# Anlita helentreprenad 

För att garanterat få arbetet gjort så snabbt som möjligt bör du anlita en helentreprenad. Det innebär att det företag som du anlitar ansvarar för hela renoveringen. Vare sig det handlar om att renovera badrummet, skaffa ett nytt kök eller byta isolering, så svarar de både för snickare, elektriker och rörmokare. Det underlättar väldigt mycket. När man ska renovera ett rum, eller ett helt hus, så behövs det ofta olika hantverkare. Men det kan vara svårt att få en snickare att komma timmen efter att elektrikern har varit där. Tvärtom, kan det ibland gå flera veckor. Hantverkare är också väldigt eftertraktade. Det är många som vill renovera, bygga ut altanen eller tapetsera huset. När du anlitar en helentreprenör sparar du in väldigt mycket tid. Företaget sköter kontakten med alla hantverkarna och ser till att projektet flyter på och blir klart i tid. Det är inte du som är projektledaren för din renovering, utan det företag som du har valt att anlita. Det går både snabbare och är mindre stressigt för dig. 

2# Planera projektet väl 

Om du inte anlitar helentreprenad är det klokt att du verkligen planerar ditt projekt väl. Låt oss säga att du vill renovera köket. Ett viktigt rum som används flera gånger om dagen. Innan du ber snickaren att riva skåpen är det klokt att du även har kontaktat elektrikern och eventuell en annan hantverkare. Gör en noggrann tidsplan och försäkra dig om att hantverkarna kan komma inom tidsplanen. Det är jobbigt om till exempel Ikea-köket har kommit, med ni behöver vänta två veckor innan ni får hjälp att sätta in det. Sedan vänta ännu ett par dagar innan all elektriciteten är indragen med Elektriker eljour eller listerna är målade. 

3# Renovera under er semester 

Ett annat sätt för att få renoveringen att gå undan är att renovera under semestern. Då behöver ni inte leva i en renovering och kommer inte påverkas lika mycket om arbetet faktiskt står stilla ett par dagar. Förslagsvis renoverar ni under en vintersemester, då ni åker två-fyra veckor till Thailand eller Kanarieöarna. Är det bara ett mindre arbete kan en veckas charter vara nog. Sommartid är det många som vill renovera, samtidigt som hantverkarna själva behöver ha semester. Då är risken större att arbetet tar längre tid. Under en renoveringar är det klokt att ni har kontakt med projektledaren eller era hantverkare. Så att ni vet hur arbetet fortskrider. De kan också behöva kontakta er ifall det uppstår något problem eller om ni kan behöver fatta nya beslut. Som om spisen eller badkaret kan behöva placeras en decimeter åt ett annat håll än planerat.