Utedass – sämre rykte än det förtjänar?

Du behöver inte vara rädd för att behöva ringa en rörmokare eller fixa en rinnande stol stup i kvarten. Faktum är att det inte direkt finns mycket arbete för en rörmokare att göra i ett utedass. Även om utedass generellt kan anses vara en symbol för en bristfällig boendestandard, finns det anledning att inte förkasta hemlighuset med en gång. Framförallt historiskt har utedasset varit bättre än vad man faktiskt kan tro.

Bara det är rätt skött finns ingen anledning att låta ett utedass skrämma en. Många må associera det med en vanskött och stinkande plats, men det beror just ofta på det, att det inte har skötts om tillräckligt väl. Dessutom finns idag ett starkt miljötänk hos många svenskar, och där kan ett slag absolut slås för utedasset. Även om det kanske inte är något man installerar idag, kan det finnas anledning att behålla det i sommarstugan.

Historiskt kan utedasset nästan beskrivas som en föregångare till dagens relaxavdelningar. Det fanns en tydlig social funktion med dem. Förr i tiden låg de ofta i anslutning till ladugården, varpå det som lämnades förpassades till gödselhögen. Hit gick man ofta i grupper, inte minst efter mörkrets inbrott. Förut var de nämligen utrustade med en lång bräda med hål i, där kvinnor, män, tjänstefolk och arbetare satt med sina respektive grupper. Samtliga hål hade lock, och det fanns ofta platser för småbarn.

Att göra något sådant idag kan givetvis kännas otänkbart med rörmokarengöteborg.se. Badrummet är idag en privat plats, där man som regel går in själv, och inte med familjemedlemmar. Att inte ha rinnande vatten är också otänkbart för många – trots att det kommer vattenräkningar, räkningar från rörmokare från rörmokarengöteborg och andra kostnader som är förknippade med det. För det klassiska utedasset med ett hål, finns det dock anledning av rörmokare att inte göra sig av med det, om man har ett. Se nedan.

Fördelar

  • Inga dyra räkningar från rörmokare. Det säger sig självt att en rörmokare knappast har mycket arbete att göra på ett utedass. Stora räkningar från just rörmokare vid badrumsproblem är annars något som de flesta är bekanta med.
  • Nattliga behov. Det kan hända att behoven behöver göras under natten. Att då inte behöva spola gör att det går betydligt enklare, utan att man väcker någon i huset. Under vintern har det här historiskt kombinerats med en potta som förvarades under sängen i speciella skåp.
  • Miljövänligt. Du förbrukar inte särskilt mycket vatten i ett utedass. Förutom att spara på spolvatten kan miljövänner också odla egen trädgårdsgödsel.