Via Arbetsförmedlingen

Om du saknar anställning och gymnasiekompetens så kan vissa kommuner erbjuda att du utbildar dig till elektriker via program hos arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen hjälper dig då att hitta utbildningen och hjälper dig även hitta sätt att finansiera din utbildning. Kontakta ett platskontor i din kommun och hör med dem så hjälper de dig vidare.

Via vuxenutbildningen

Om du inte har någon gymnasieexamen kan du via vuxenutbildningen gå gymnasiekurser och få samma utbildning och kompetens som en gymnasieelev. Du behöver kontakta en studie- och yrkesvägledare i din kommun för att skriva in dig på kursprogrammet som ofta är heltidsstudier i 1 till 1,5 år. Via vuxenutbildningen i landets kommuner är studierna alltid CSN-berättigade för studier på gymnasienivå.

Via YH-utbildningen

Om du har gymnasieexamen är valet en YH-utbildning, det är en högskoleutbildning för elektriker. Du blir auktoriserad elektriker under utbildningen och kan direkt kliva ut till en lärlingstjänst efter heltidsstudierna avslutats. Utbildningarna ligger på 1-2 år och utbildningen kan finansieras med hjälp av CSN-lån på högskolenivå.

Lycka till med utbildningen – En ljus arbetsmarknad ligger framför.