Tips vid köp av båtvagn

De allra flesta båtägare inser ganska snart att de behöver en båtvagn för att kunna ta upp, sjösätta och transportera sin båt. För att kunna göra detta smidigt och enkelt krävs att du som båtägare köper rätt båtvagn för din båt.

 

Olika begrepp

Ett problem för många som vill köpa en båtvagn är att återförsäljare använder olika begrepp. De talar om exempelvis båtvagn, båttrailer, båtupptagningsvagn, båtkärra och båtsläp. Var därför noga med att välja rätt typ av båttrailer som passar din båt och dina behov. En båtvagn är perfekt för att köra kortare sträckor på land och är ett bra val för dig som inte är i behov av att frakta båten långa sträckor. En båtvagn (eller båtupptagningsvagn) får vanligtvis köras i max 30 kilometer i timmen och är en enklare och därmed billigare form av trailer.

 

Se till att båtvagnen passar

Det är viktigt att båtvagnen passar din båt och har rätt storlek annars är den inte funktionell. Var noga med att båtvagnen har rätt bredd samt inre längd. Båtvagnens vikt behöver vara tillräcklig för att transportera din båt. Stolpar, hjul och rullar behöver vara korrekt anpassade för att undvika skador på skrovet vid användning. Båtvagnen bör ha en konstruktion som gör att den är stabil och rullar säkert på land utan att vingla. Kontrollera att båtvagnen går att anpassa till båten, att vaggor samt rullar är justerbara, för att hålla båten på plats när den transporteras.

 

Vinterförvaring

En egen båtvagn gör vinterförvaring enkel för den som vill förvara båten själv. Mot slutet av säsongen kan ägaren hämta sin båt för att transportera den till en tomt eller liknande. Efter vintern är det lika enkelt att transportera båten till sjön eller kusten för sjösättning. Att ha egen båtvagn och egen vinterförvaring kommer att spara en hel del pengar och kostnader vilket innebär att båtvagnen kommer att betala för sig själv ganska snabbt.

 

Köpa begagnat?

Det kan verka lockande att köpa en begagnad båtvagn för att spara pengar men det finns risker med att köpa begagnat. Undantaget är givetvis om du får en båtvagn med på köpet när du köper en begagnad båt, förutsatt att båtvagnen är ursprungligen köpt för just den båten. Om du funderar på att skaffa en begagnad båtvagn behöver du kontrollera den noggrant före köp som exempelvis rost för att slippa fixa din båtvagn. Har båtvagnen ett lättare rostangrepp eller är större partier på axlar och ramen sönder rostade. Kontrollera att elektroniken såsom belysningen på båtvagnen fungerar utan problem. Det är mycket viktigt att kontrollera att winch, rullor och vaggor inte är allt för slitna och fortfarande fungerar. Var observant på att äldre modeller kan vara omöjliga att skaffa reservdelar till om tillverkaren slutat tillverka båtvagnen och därmed även reservdelar.