Olika sorters autoklaver

En autoklav är ett slags steriliseringsverktyg som främst används inom sjukhusmiljöer. Det går även att använda dessa hos tandläkare och skönhetskliniker. Det finns många olika sorters autoklaver och du kan enkelt välja en som är anpassad för din verksamhet. Oavsett om du har en liten klinik eller arbetar på ett större sjukhus finns det en autoklav som uppfyller samtliga behov. De minsta modellerna ser ut som en mindre diskmaskin och kan ställas på en bänk eller bord. Det finns även större modeller som liknas vid kylskåp och kan hålla en stor mängd instrument.

Autoklaver som ställs på bordet

Det vanligaste är att köpa en autoklav som kan ställas på bordet. Dessa tar väldigt lite plats och kan köras flera gånger om dagen. De flesta av dessa modeller är anpassade för att användas med steriliseringspåsar vilket är väldigt hygieniskt och smidigt. Dessa modeller passar främst för skönhetssalonger, tandläkarmottagningar och mindre praktiker där man inte använder så många instrument på en gång. De kan rymma allt från cirka 8 liter upp till 23 liter beroende på vilken modeller du väljer. Vissa av dem har även en integrerad skrivare så du kan hålla koll på de program som körs. Dessa måste du normalt beställa i samband med själva köpet då de inte kan installeras efteråt. Om du vill ha en sådan är det något som bör nämnas för din säljare så snart som möjligt.

Steriliserar vätskor och tyger

Om du även vill kunna sterilisera olika typer av tyger och vätskor är det viktigt att du väljer en autoklav som stödjer detta. Det kan till exempel vara aktuellt för dig som arbetar på en frisörsalong eller som tatuerare. Innan du kontaktar en säljare är det en god idé att ha en klar lista på exakt vad som kommer behöva steriliseras. När du sedan nämner det till en säljare kan denne plocka fram rätt autoklav för dina behov. Många försäljare hjälper dig även med installationen av din autoklav så du slipper tänka på det.

Större modeller av autoklaver

Du som vill köpa in en autoklav till en större verksamhet kan välja en modell som går att ställa direkt på golvet. De fungerar på samma sätt som en mindre autoklav men kan hålla betydligt fler verktyg på samma gång. Även dessa brukar du få hjälp att installera vid köp. Dessa passar främst för dig som vill ha en autoklav till ett större sjukhus eller liknande. Kanske har ni väldigt många instrument och redskap som behöver kunna steriliseras på en gång? Då är en större autoklav rätt.